Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ



Διάταξη νόμου με την οποία θα γίνουν οι απολύσεις των «κακών» δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού όμως πρώτα τους εντοπίσει.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από την τρόικα αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις των «κακών» δημοσίων υπαλλήλων αλλά τώρα που θέλει να τις κάνει διαπίστωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι.

Η «γύμνια» του ελληνικού δημοσίου φάνηκε στις τελευταίες συσκέψεις του υπουργού Διοικητικού Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη με την τρόικα. Ειδικότερα όταν αυτή του ζήτησε «αποδείξεις και ονόματα» για τους περίπου 11.000 δημοσίους υπαλλήλους που επικαλείται ότι μπορούν να απολυθούν καθώς είναι χαρακτηρισμένοι επίορκοι, ακατάλληλοι και αδικαιολογήτως απόντες το υπουργείο δεν είχε στην διάθεση του τίποτα. Τώρα όμως επειδή η απόφαση λήφθηκε το υπουργείο ξεκίνησε τη διαδικασία της ταυτοποίησης των υπαλλήλων αυτών προκειμένου να κινηθούν εναντίον τους οι διαδικασίες απόλυσης.  Μάλιστα δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Μανιτάκης να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία να ζητά από όλους τους φορείς του δημοσίου να του κοινοποιήσουν τους υπάλληλοι τους που «πληρούν» τις προϋποθέσεις απόλυσης.
Μετά την καταγραφή των υπαλλήλων το υπουργείο θα πρέπει να εκδώσει διάταξη νόμου βάσει της οποίας οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με το 75% του μισθού τους και στην συνέχεια να απολυθούν. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην επίμαχη διάταξη νόμου, με βάση το ισχύων πειθαρχικό δίκαιο, προς απόλυση θα οδηγηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παραβιάσει τον ποινικό κώδικα, έχουν επιδείξει αναξιοπρεπή συμπεριφορά προς την υπηρεσία και λείπουν αδικαιολόγητα από τις υπηρεσίες τους χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 22 ημερών.
Στο μεταξύ μέσα στο 2013 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζεται για το νέο κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που θα προέλθει μέσα από την αξιολόγηση τους. Ειδικότερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να κάτσουν εκ νέου στα θρανία  για τις εξετάσεις αξιολόγησης τους προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Από αυτούς όσοι δεν γράψουν καλά κινδυνεύουν με μετάθεση, ενώ όσοι δεν τα καταφέρουν και γράψουν …κάτω από την βάση απειλούνται με απόλυση.
Το «πράσινο» φως για να ξεκινήσει η διαδικασία των απολύσεων δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της αναξιοπιστίας που έδειξε προς την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα της αναδιοργάνωσης του δημοσίου. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι πολύ επιφυλακτικοί και για το νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς υποστηρίζουν ότι η «συνταξιοδοτική ωρίμανση» (έτσι ονομάζεται πλέον η εφεδρεία) δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει αποτελέσματα επικαλούμενοι την παταγώδη αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας.
Πολύ σημαντικό, αρνητικό, δεδομένο στην όλη υπόθεση  αποτελεί το ότι η τρόικα δέχεται ως πρόσληψη την όποια μετακίνηση υπαλλήλου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στον στενό. Γι αυτό άλλωστε και στις πρόσφατες συγχωνεύσεις φορέων που έγιναν οι 5.256 υπάλληλοι τους θα μετακινηθούν σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν θα πάνε σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους που ζητάνε κόσμο λόγω του κύματος φυγής που σαρώνει το κεντρικό κράτος εδώ και δύο χρόνια  καθώς οι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται φοβούμενοι ότι θα χάσουν πολλά από τα δικαιώματα τους. Για παράδειγμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά υπαλλήλους που θα στελεχώσουν αστυνομικά τμήματα για την διεκπεραίωση υποθέσεων γραφείου ώστε να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από αυτές τις δουλειές.
Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για τις απολύσεις η οποίες θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά εκτιμάται ότι θα απολυθεί μέσα σε δύο χρόνια το 2% των 640.000 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απολυθούν και δημόσιοι υπάλληλοι της Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αν κριθούν …κατώτεροι των περιστάσεων.
Η απόφαση που έχει ληφθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να μην υπάρχει ψόγος στην όλη διαδικασία είναι όλη την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να την αναλάβει το ΑΣΕΠ ίσως και με την βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στο τομέα της εξεταστέας ύλης. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα ξεκινήσει το 2013 θα γίνει με την μορφή εξετάσεων, ενώ δεν αποκλείεται να θεσπιστεί και η προσωπική συνέντευξη από επιτροπή του ΑΣΕΠ μόνο όμως για τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του δημοσίου. Πάντως το σίγουρο είναι ότι θα λαμβάνονται υπόψη και οι δεξιότητες του κάθε υπαλλήλου καθώς και οι επιπλέον γνώσεις που διαθέτει.
Οι εξετάσεις θα γίνονται με την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου το οποίο θα περιέχει 60 με 80 ερωτήσεις, Οι μισές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσει ο κάθε υπάλληλος θα είναι γενικές, ενώ οι υπόλοιπες θα αφορούν το αντικείμενο της εργασίας του. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος πολεοδομίας θα ερωτηθεί τι γνωρίζει σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ή ένας εφοριακός για τις βασικές αρχές του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Το μοντέλο του ερωτηματολογίου είναι διεθνής πρακτική η οποία εφαρμόζεται αυτή την εποχή στους εκπαιδευτικούς και είναι και η πρόταση των Γάλλων εμπειρογνωμόνων που κλήθηκαν στις αρχές του χρόνου να μας δώσουν τα φώτα τους για την αναδιάρθρωση του δημοσίου.
Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν γράψουν καλά απειλούνται με μετατάξεις και ακόμη και με απόλυση. Βέβαια για την απόλυση τους σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα οργανογράμματα σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στα οποία θα «κουμπώσουν» οι δημόσιοι υπάλληλοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου