Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ




ΤΗΣ ΜΑΡΑΣ ΜΠΕΚΑ
Εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο ελληνικό δημόσιο και στις ελληνικές τράπεζες και  με το  PSI  έχασαν  μεμιάς  το 54% των χρημάτων τους.  H συμφωνία  του υπουργείου οικονομικών με τους δανειστές προέβλεπε ότι θα λάβουν  μόνο το 15% της αξίας με  2ετή ομολόγα έως το 2014 και το υπόλοιπο 31,5% μετά από 30 χρόνια, δηλαδή το 2042.  Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό τώρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση  να πουλήσουν με την πρόταση επαναγοράς τα «κουρεμένα» ομόλογα κοντά στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, που σημαίνει ότι οι απώλειές θα ξεπεράσουν συνολικά το 75% των αρχικών χρημάτων που τοποθέτησαν.

Ο λόγος για τους  έλληνες μικροομολογιούχους, φυσικά πρόσωπα που  είναι οι μεγάλοι χαμένοι  της  Ελληνικής αναδιάρθρωσης χρέους  αφού ποτέ ιδιώτες ομολογιούχοι δεν έχασαν χρήματα σε αντίστοιχες περιπτώσεις πουθενά στον κόσμο.
Τα «Π» μίλησαν μαζί τους, έμαθαν ποιοι είναι,  άκουσαν τις προσωπικές τους ιστορίες και κατάλαβαν ότι η διαφήμιση «Έχεις λεφτά κάν’ τα ομόλογα ΕΤΒΑ» που κάποτε μεσουρανούσε στους τηλεοπτικούς δέκτες και μιλούσε για  υψηλή απόδοση, μηδενικό ρίσκο και ασφάλεια δημοσίου αποδείχτηκε ιδιαίτερα καταστροφική για 16.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα  για  το μέλλον τους, βλέποντας ότι κανείς δεν δίνει… λύση! 
 Μαρτυρίες…
«Πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Ελλάδας. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει πάθει  τόσο μεγάλη ζημιά πέρα από εμάς. Δεν  είμαστε κερδοσκόποι. Είμαστε απλοί καταθέτες που εμπιστευτήκαμε το ελληνικό δημόσιο και τώρα βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται σαν αέρας» μας λέει με δάκρυα στα μάτια η 42 χρονών  καθηγήτρια αγγλικών, πρώην επιχειρηματίας και νυν άνεργη… Δωροθέα Μαντά.
«Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω ότι το 2009 που μπήκα σε κρατική τράπεζα και αγόρασα ομόλογα θα ήταν  η καταστροφή  της οικογένειας μου . Δουλεύω σκληρά εδώ και 25χρόνια  και από μικρή έκανα προθεσμιακές, ή έντοκα γραμμάτια.  Τα ομόλογα τα έκλεισα για την περίοδο 2010-2015 με χρονοδιάγραμμα 5ετίας με απόδοση 6,1% . Όταν άκουσα την λέξη κούρεμα πήγα να τρελαθώ. Ξαφνικά μας κάλεσαν οι διευθυντές των τραπεζών και μας είπαν ότι και καλά η συμμετοχή θα είναι εθελοντική! Ποιος είναι αυτός που μου παίρνει το 53% του κεφαλαίου μας και μπαίνει με το έτσι θέλω στο τραπεζικό μας σύστημα. Ο Βενιζέλος προεκλογικά είχε πει για πιθανή μελλοντική αποζημίωση και τώρα μιλάνε για επαναγορά. Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας μας κοιτάνε λες και είμαστε κακομοίρηδες. Θέλουμε σοβαρή πολιτική πρόταση και όχι αερολογίες».
Ωστόσο για αρκετούς φαίνεται ότι μόνο η πολιτική πρόταση δεν αποτελεί  λύση όσον η φυγή προς τις δικαστικές αίθουσες.  Το μέλος του συλλόγου φυσικών προσώπων και πολιτικός μηχανικός, ο 58 χρονών Γιώργος Βλαβιανός  φαίνεται αποφασισμένος να φτάσει το θέμα στα άκρα αν αργήσει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις… «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία όσον αφορά το μέλλον των τραπεζών… το 2009 πήρα ομόλογα τα οποία έληγαν στις 20 Μαρτίου του 2012  δυστυχώς δεν πρόλαβα. Στο ραντεβού που κάναμε την προηγούμενη Παρασκευή με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον Διευθυντή της ΝΔ Κώστα  Τσιμάρα δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε κάποια κυβερνητική πρόταση.  Η επαναγορά που ακούστηκε είναι καταστροφή  για μας… η λύση πρέπει να έρθει από την κυβέρνηση και αν δεν έρθει τότε θα καταφύγουμε στα δικαστήρια.
Η μεγάλη ανατροπή φαίνεται ότι θα έρθει από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα από την Σύρο όπου ένας ομολογιούχος ο Αγάς Σταμάτης ταξιτζής και πατέρας δύο παιδιών  κλονισμένος από την εξέλιξη υπόσχεται ότι θα φτάσει στα άκρα. « Δούλευα στα ναυπηγεία της Σύρου 26,5 χρόνια  δεν έχω πάρει ποτέ δάνειο ή  πιστωτική κάρτα.  Έκανα από μικρός αποταμίευση γιατί έτσι με έμαθε ο πατέρας μου.  Το 2009 πήγα σε ιδιωτική τράπεζα  και έκλεισα τα χρήματά μου μετά από προτροπή του διευθυντή να πάρω ομόλογα με απόδοση 6%. Έτσι και έγινε αλλά δεν περίμενα αυτή την καταστροφή. Είδα την γυναίκα του Σαμαρά, τον Βενιζέλο δεν βγήκε τίποτα είμαστε σε χειρότεροι κατάσταση από έναν άνεργο, πολύτεκνο ή έναν άπορο. Κερδισμένοι βγήκαν μόνο οι κοπ… του ΠΑΣΟΚ που το πρωί πάνε στα συσσίτια και μετά πάνε μπουζούκια ή καζίνο. Είμαστε  νοικοκυραίοι ας σταματήσουν να μας χτυπούν . Ο Βενιζέλος μας αποκάλεσε κερδοσκόπους και φασίστες και η ΝΔ μας αποκάλεσε τραμπούκους.  Εδώ στην Σύρο όλοι οι ομολογιούχοι  πήραν τα χρήματά τους από την τράπεζα και αποφασίσαμε να δώσουμε εμείς την λύση θα γίνουμε μέλη της Χρυσής Αυγής και θα πάμε στην Γιάρο να ετοιμάσουμε εικονικά κελιά για τον Τσοχατζόπουλο , Βενιζέλο και Σαμαρά.
«Είμαστε έλληνες καταθέτες φυσικά πρόσωπα που ζητάμε να δικαιωθούμε» αναφέρει στα Παραπολιτικά και η 63 χρόνη Βασιλική Παναγιώτου . «Πήρα ομολόγα από μεγάλη  κρατική τράπεζα με λήξη το 2014 αφού πίστευα στην ασφάλεια του δημοσίου. Μετά το κούρεμα όλοι στην οικογένεια πάθαμε σοκ αυτά τα λεφτά ήταν για τα εγγόνια μου και για το δάνειο που πληρώνει ο γιος μου. Όταν ακούσαμε για την λύση της επαναγοράς μας ήρθε το δεύτερο σοκ… ελπίζουμε όμως μετά την επιτυχία των ομολογιούχων  στην Αργεντινή  το ίδιο πιστεύει και ο κ. Χρυσόγονος ο συνταγματολόγος που μας εκπροσωπεί. Δεν πιστεύουμε πλέον κανέναν πολιτικό όλοι μας εμπαίζουν και μας χρησιμοποιούν!
«Μετά την απόφαση του δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για την πληρωμή ομολόγων 1,3 δις δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που αρνήθηκαν να δεχθούν τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους της χώρας που ακολούθησαν την χρεοκοπία της το 2002, όλα είναι δυνατά» υποστηρίζει και ο πρόεδρος του συλλόγου ομολογιούχων Γιάννης Μαρινόπουλος . Ο ίδιος οικονομολόγος αφηγείται την προσωπική του ιστορία στα Παραπολιτικά θεωρώντας εξοργιστική την στάση της κυβέρνησης. «Πήρα ομόλογα το 2009 από χρηματιστηριακή  εταιρία παρόλο που είχα καταθέσεις σε ιδιωτική τράπεζα  και τα έκλεισα για δέκα χρόνια από το 2009-2019..μετά το κούρεμα αν  αποφασίσουμε να τα πουλήσουμε σήμερα θα έχουμε χασούρα το 75% των χρημάτων μας. Μέχρι στιγμής έχουμε  χάσει το 1 δις 69 εκ. ευρώ και  τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Μόνη λύση για μένα είναι τα δικαστήρια! Και φυσικά καμία εμπιστοσύνη στα ελληνικό δημόσιο.
Τι λέει ο συνταγματολόγος
Ο Κώστας Χρυσόγονος είναι συνταγματολόγος  από την Θεσσαλονίκη και  εκπροσωπεί 6.000 ομολογιούχους. Σε ερώτησή μας για την νομιμότητα των αποφάσεων και της αναδιάρθρωσης  των χρεών, απαντάει:  «Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα το PSI είναι αντισυνταγματικό και επιβάλει φορολογική επιβάρυνση επειδή εμπιστεύτηκες το ελληνικό δημόσιο,  με κούρεμα 53,5%. Tώρα   με την πρόταση της επαναγοράς θέλει να σου πάρει άλλο ένα 25%.  Σύμφωνα με το Αρ. 4 παρ. 5 του Συντάγματος και αυτό είναι παράνομη απόφαση. Και μάλιστα σε ένα τέτοιο τραπεζικό προϊόν που δεν είχε εκτίμηση επενδυτικού κινδύνου. Θα πατήσουμε στις αποφάσεις τις Αργεντινής και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε άκρη.  Ήδη έχουμε καταφύγει στο  ΣΤΕ  αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμο. Επόμενο βήμα τα δικαστήρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!»

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου