Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ



Στην σκιά ενός πολιτικού θρίλερ που είναι πιθανό να φθάσει μέχρι το Ειδικό Δικαστήριο εισέρχεται ο κοινοβουλευτικός βίος της χώρας με φόντο την υπόθεση Παπακωνσταντίνου. Σας παρουσιάζουμε βήμα-βήμα την διαδικασία που θα ακολουθηθεί με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, από την στιγμή που η Βουλή θα αποφασίσει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.




Οι σχετικές προτάσεις, συζητούνται όλες σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός δεκαπενθημέρου από την κατάθεσή τους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατη ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης είναι η 18η Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία (με 4 κάλπες για Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Παπαδήμο και Βενιζέλο με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα κόμματα) στην Ολομέλεια και απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι για να συσταθεί η Επιτροπή.



Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παραπεφθέντες όπως είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχουν δικαίωμα να μιλήσουν ενώπιον του Σώματος ή αν δεν επιθυμούν να μιλήσουν στην Ολομέλεια, να καταθέσουν έγγραφο υπόμνημα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκηση δίωξης, ύστερα από αίτηση των ίδιων των παραπεφθέντων, η Βουλή μπορεί να συστήσει ειδική επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Από την στιγμή που υπερψηφιστεί η πρόταση για την Προανακριτική, ορίζονται τα 12 μέλη που θα συμμετέχουν και παράλληλα ορίζει και την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα και το σχετικό αποδεικτικό υλικό. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα μέλη μπορεί να αυξηθούν σε 13, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι αναγνωριζόμενες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Εξάλλου, αν η Επιτροπή παραμείνει δωδεκαμελής είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα με την πλειοψηφία μέσα στην επιτροπή, αφού θα υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για βασικά θέματα όπως για την κλήση των μαρτύρων.

Στην συνέχεια, το πόρισμα της Επιτροπής και το αποδεικτικό υλικό υποβάλλονται στο Πρόεδρο της Βουλής και διανέμονται στα κόμματα. Το πόρισμα θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός 15 ημερών, για να διενεργηθεί και πάλι μυστική ψηφοφορία. Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, 151 ψήφοι.

Στο τελικό στάδιο εάν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, προχωρεί στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της Εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το Σύνταγμα. 





Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι με βάση την τροποποίηση του Χάρη Καστανίδη στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον Απρίλιο του 2011, δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης σε δικαστικούς και συγκεκριμένα σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους. Το Συμβούλιο αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς και θα πρέπει, εντός ορισμένης προθεσμίας, να παραδώσει τη γνωμοδότησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου