Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

MΠΛΟΚΟ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ



Στον …ύπνο προσπαθεί να πιάσει δεκάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος χωρίς καμία προειδοποίηση ενεργοποίησε την νομική ρήτρα που του επιτρέπει, μέσω της εφορίας, να «μπλοκάρει» τα ΑΦΜ των πολιτών που του χρωστούν από χίλια ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Καμίνης, που από φέτος ηγείται και των οικονομικών του δήμου αφού δεν όρισε αρμόδιο αντιδήμαρχο, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να εξοικονομήσει κάποια από τα 504 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για έσοδα του δήμου για το 2013.

Ο δήμος ζήτησε, όπως έχει το δικαίωμα, να ενεργοποιηθεί ο νόμος της δημοτικής ενημερότητας από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Η πράξη του αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν όλα τα χρέη των πολιτών στην εφορία η οποία δεν χορηγεί φορολογική ενημερότητα στους πολίτες αν πριν δεν γίνει εξόφληση ή διακανονισμός αποπληρωμής των χρεών από τον πολίτη προς τον δήμο. Μάλιστα η εφορία έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να ενημερώνει τον ανύποπτο πολίτη για τα χρέη του στο δήμο Αθηναίων και τον προτρέπει να πάει να κάνει διακανονισμό προκειμένου να μπορεί εκ των υστέρων να του χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο πολίτης που έχει πληρώσει τις οφειλές του στο κράτος πηγαίνει στην εφορία και ζητά να μάθει γιατί δεν του χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή προκειμένου να «φουσκώσει» τα χρωστούμενα έχει συμπεριλάβει όλα τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχει βεβαιώσει από το 1993 και εντεύθεν αφού βάσει της νομοθεσίας όλα τα βεβαιωμένα πρόστιμα που δεν έχουν πληρωθεί μετά την πάροδο 20 ετών παραγράφονται. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται εκατομμύρια κλήσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ύψους 13 εκατ. ευρώ για πολλές από τις οποίες τίθεται και θέμα αξιοπιστίας τους. Και αυτό γιατί τότε λειτουργούσε το πρώτο σύστημα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης το οποίο αργότερα (το 1997) κρίθηκε αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου όλες οι κλήσεις των παρκόμετρων πρέπει να έχουν διαγραφεί.
Την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ο τέως αντιδήμαρχος οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Βαφειάδης επισημαίνοντας ότι δεν είναι σωστό ο δήμος να μην έχει προηγουμένως ενημερώσει τους πολίτες για τις προθέσεις του. «Πάντα όλοι οι δήμαρχοι Αθηναίων στο παρελθόν έστελναν αρχές του χρόνου ειδοποιητήρια στους οφειλέτες και τους ενημέρωναν για τα χρέη που έχουν απέναντι στο δήμο και τους καλούσαν να τα εξοφλήσουν ή να προχωρήσουν σε κάποιο διακανονισμό»   αναφέρει στα «Π» ο κ. Βαφειάδης υπογραμμίζοντας ότι είναι πρώτη φορά που δήμαρχος Αθηναίων προσπαθεί με τέτοιο τρόπο να φέρει τον κόσμο προ τετελεσμένων γεγονότων τον κόσμο ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης που κάθε ευρώ για πολλούς είναι πολύτιμο.
Μάλιστα ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη τονίζει ότι ο δήμος με την πράξη του αυτή κυνηγά τα «μικρά ψάρια» αφού οι μεγάλοι οφειλέτες του δήμου έχουν φροντίσει με διάφορες διαδικασίες να απαλλαγούν από τα χρέη τους και να συνεχίσουν τις όποιες επαγγελματικές δραστηριότητες. Ειδικότερα ο κ. Βαφειάδης καταγγέλλει ότι τα μεγαλύτερα χρέη έχουν κυρίως ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με ποσά που φτάνουν και τα 800.000 ευρώ. Οι επιχειρηματίες αυτοί για να μην τους μπλοκάρεται το ΑΦΜ κάνουν το εξής κόλπο. Πτωχεύουν την παλιά τους επιχείρηση και ανοίγουν μια καινούργια στον ίδιο χώρο με νέο καθαρό ΑΦΜ η οποία μπορεί να είναι στο όνομα παρένθετου προσώπου ή κάποιου άλλου που στην ουσία είναι «βιτρίνα». Με αυτό τον τρόπο «ξεφεύγουν» από τα χρέη τους και το μέτρο της δημοτικής – φορολογικής ενημερότητας πιάνει τους ανύποπτους πολίτες για κάποιες κλήσεις που είχαν «φάει» στο παρελθόν και οι οποίες μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έχουν ξεπεράσει τα χίλια ευρώ. Τέλος ο κ. Βαφειάδης αναφέρει ακόμη ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών φαίνεται και από το γεγονός ότι σήμερα ούτε το 10% των κλήσεων δεν πληρώνονται σε σχέση με το παρελθόν που το ποσοστό ήταν σχεδόν τριπλάσιο.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του δήμου που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2013 ο δήμος Αθηναίων έχει υπολογίσει έσοδα συνολικά 615,170 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 98,451 εκατ. είναι το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων (μόλις το 16% του προϋπολογισμού). Περίπου 12 εκατ. είναι πρόσοδοι από κινητή και ακίνητη περιουσία του δήμου, επομένως 504,730 εκατ. προϋπολογίζονται ως έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα, πρόστιμα κλπ. (το 82% των εσόδων του προϋπολογισμού).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς τους 325 δήμους της χώρας ανέρχονται περί το ένα δις ευρώ. Τα χρέη αυτά προέρχονται από κλήσεις, πρόστιμα αλλά και απλήρωτα τέλη από καταστηματάρχες και επιχειρήσεις. Σήμερα το καθεστώς της δημοτικής – φορολογικής  ενημερότητας είναι προαιρετικό για τους δημάρχους. Δηλαδή αν κάποιος δήμαρχος το επιθυμεί μπορεί να πάει στην εφορία και να δηλώσει τα χρέη που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτόν προκειμένου να τα εισπράξει σταδιακά μέσω της φορολογικής ενημερότητας.
Ωστόσο η πράξη αυτή έχει πολιτικό κόστος το οποίο οι δήμαρχοι δεν είναι διαθέσιμοι να το αναλάβουν. Κανείς τους δεν έχει πάει στις ΔΟΥ να δηλώσει τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης του. Ο μοναδικός δήμαρχος που το έκανε αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς αποφυγή προς του υπόλοιπους. Πρόκειται για τον Κυριάκο Βιρβιδάκη που ως δήμαρχος Χανίων ζήτησε  από την εφορία  την ταύτιση της φορολογικής με την δημοτική ενημερότητα του δήμου του. Ο κ. Βιρβιδάκης, ο οποίος δήλωσε στα «Π» ότι πολεμήθηκε πολύ από τους πολιτικούς αντιπάλους με αυτή του την κίνηση, φυσικά έχασε τις εκλογές αλλά κατάφερε να βάλει στα ταμεία του δήμου του τα δεκατρία από τα 17 εκατ. που  χρωστούσαν πολίτες και επιχειρήσεις  στο δήμο Χανίων. Να σημειωθεί ότι πολλοί δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση να θεσπίσει το μέτρο της δημοτικής ενημερότητας ως μόνιμο και όχι προαιρετικό που είναι σήμερα αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιβαρυνθούν εκ νέου οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου