Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ




Φιλί ζωής για την τοπική οικονομία η « επέλαση» των γειτόνων
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΝΕΖΛΥ
Τον πρώτο  προορισμό για τους Τούρκους τουρίστες  αποτελεί τα τελευταία τρία χρόνια η Αλεξανδρούπολη οι οποίοι κάνουν όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι τακτικές  εξορμήσεις ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη. Αλλοι με τις οικογένειές και άλλοι με τις παρέες τους καταφθάνουν με τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα  και επιδίδονται σε άφθονο shopping, διασκέδαση σε μπάρ και καφετέριες προσφέροντας στον εαυτό τους ένα διήμερο ξεχωριστής διασκέδασης, προκειμένου να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητάς.

Οι γείτονες δίνουν ουσιαστικά το “ φιλί της ζωής ” στην Αλεξανδρούπολη και αποτελούν τους αγαπημένους επισκέπτες των επιχειρηματιών καθώς κάθε χρόνο η προσέλευσή τους όλο και αυξάνεται. Ερχονται  με υπερπολυτελή αυτοκίνητα, γεμίζουν ξενοδοχεία, ταβέρνες, εμπορικά καταστήματα, χρυσοχοεία και όχι μόνο,  βοηθώντας καταλυτικά πλέον την οικονομία της πόλης.  Ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος των εμπόρων στο επιμελητήριο Έβρου, τονίζει τη σημασία των αλλαγών που επήλθαν και  πως άλλαξαν οι τουριστικές επιλογές των Τούρκων « Απο την στιγμή που απλουστεύθηκε και έγινε πιο γρήγορη η διαδικασία της βίζας, όλο και περισσότεροι Τούρκοι άρχισαν να επισκέπτονται την Αλεξανδρουπολη. Πλέον η πόλη αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαικό προορισμό για αυτούς»  Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη  η εύκολη πρόσβαση καθώς η οδική διαδρομή δεν ξεπερνά τις  δυόμιση ώρες αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ενώ η παραμονή κυμαίνεται από δύο έως τέσσερις ημέρες και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και την Θεσ/κη και προσθέτει «Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση είναι ραγδαία..Το 80-90% των Τούρκων που μας επισκέπτονται είναι οικογένειες που καταφθάνουν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα απο 3000 κυβικά και άνω.. Είναι η ελίτ της Τουρκίας η οποία διαθέτει σημαντικά ποσά για τις διακοπές της. Απολαμβάνουν το φαγητό, την διασκέδαση και λιγότερο τα αξιοθέατα. Τους αρέσει να ψωνίζουν παραδοσιακά τοπικά προιόντα και όπου και να πάνε οι περισσότεροι θα αφήσουν μεγάλο πουρμπουάρ. Είναι πολύ ευγενικοί, πάντα ευδιάθετοι και low profile..  »
Οι Τούρκοι αποτελούν μια ιδιαίτερη τουριστική ομάδα εξαιρετικά προσοδοφόρα και στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ένας άτυπος  επιχειρηματικός ανταγωνισμός ώστε να κερδίσουν τις εντυπώσεις και φυσικά τους πελάτες καθώς σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο αποτελούν τον κρυφό άσο της τοπικής οικονομίας.
Παρά τα επεισόδια στην Τουρκία που αποτέλεσαν την αιτία για να μειωθεί η κινητικότητα των Τούρκων κατά 40% στην γειτονική Αλεξανδρούπολη,  η επισκεψιμότητά τους μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν μεγάλη και ευτυχώς σταδιακά  ο αριθμός αρχίζει να επανέρχεται στα προ της αναταραχής επίπεδα.
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Thraki Palace”, Κωνσταντίνος  Παλακίδης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τον εμπορικό δίαυλο που έχει ανοίξει καθώς αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις σχέσεις με τους γείτονες « Στο ξενοδοχείο και γενικότερα στην πόλη έρχονται πολλές οικογένειες ζευγάρια αλλά και παρέες. Συνήθως  αφορούν διήμερες αποδράσεις και λόγω συνήθειας οι περισσότεροι κάνουν παζάρια στις τιμές των δωματίων. Αυτό που τους φαίνεται πολύ φτηνό σε σχέση με την χώρα τους είναι το φαγητό και για αυτό το λόγο όταν φεύγουν αγοράζουν και πολλά τοπικά προιόντα.»
Αίσθηση στους συναλλασσόμενους έχει προκαλέσει το γεγονός πως η κυρίαρχη ομάδα επισκεπτών προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και έρχονται συχνά εκτός από τους λόγους αναψυχής και για την αγορά χρυσαφικών. Σύμφωνα με τον κ. Παλακίδη αυτό συμβαίνει γιατί  «αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι για την ποιότητα των χρυσαφικών που θα αγοράσουν. Ουσιαστικά, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και τους περιποιούμαστε. Αυτοί με την σειρά τους το αναγνωρίζουν και ξανάρχονται με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον υπολογίσιμο τουριστικό μέγεθος. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός οτι μας επισκέπτονται οι μεσαίες τάξεις και άνω, που θέλουν και διαθέτουν χρήματα να ξοδέψουν. Βιοτέχνες , επιχειρηματίες και όχι μόνο επιλέγουν πλέον την Ελλάδα για τις σύντομες διακοπές τους . Και όλοι μα όλοι λατρεύουν να κάνουν spa στο ξενοδοχείο και χαμάμ». Οσοι  έρχονται για περισσότερες ημέρες θέτουν ως στόχο να επισκεφθούν την Θεσ/κη για να υπογράψουν το βιβλίο του Κεμάλ δείχνοντας οτι και αυτοί πέρασαν απο εκεί.
Το φαγητό και ιδιαίτερα τα θαλασσινά είναι η μεγάλη τους αγάπη επισημαίνει ο κ. Τάσος Φραγκούλης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας “ Γυαλός ”. « Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Τουρκικής κουζίνας είναι τα Θαλασσινά. Επειδή έχουν χορτάσει από καλό κρέας, επιλέγουν να απολαύσουν θαλασσινά, μιάς και τα δικά τους δεν έχουν καλή γεύση και ποιότητα. Έτσι, το καλοκαίρι μας προτιμούν  σε καθημερινή βάση και επιλέγουν πάντα καταστήματα που διαθέτουν καλή εξυπηρέτηση. Το 30%- 40% του ετήσιου τζίρου είναι εξαιτίας τους».
Εντύπωση προκαλεί  πάντως μια ακόμη διαπίστωση του κ Φραγούλη « Είναι πολύ ευγενικοί, δεν σνομπάρουν καθόλου. Θα μπορούσα να πώ έχοντας αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις με τους περισσότερους απο αυτούς οτι τα αισθήματα των Τούρκων προς τους Έλληνες είναι καλύτερα από  ότι αυτά των Ελλήνων προς τους Τούρκους. Έχω καταλάβει την νοοτροπία τους και κατά συνέπεια μου είναι εύκολο να καταλάβω αυτή την αγάπη τους για την Ελλάδα. »
  Σίγουρα η Αλεξανδρούπολη που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τους Τούρκους ίσως μπορεί να γίνει οδηγός απάλειψης της παραδοσιακής Ελληνικής γραφειοκρατίας για να έλθουν  και άλλες δυναμικές ομάδες τουριστών που μπορούν να  αποτελέσουν τη βάση της λύσης για την έξοδο από την κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου