Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Κατηγορείται για υπεξαίρεση αλλά παραμένει στο δημόσιο




Ο δήμος του έβγαλε το σπίτι στο σφυρί για τις « αναλήψεις» αλλά η υπηρεσία που εργάζεται δεν ενημερώθηκε
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Μεταρρύθμισης αναζητά με το φανάρι υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους για να μπουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας-κινητικότητας  και πιέζει ασφυκτικά υπουργεία και δήμους να «δείξουν» το υπεράριθμο προσωπικό στο δημόσιο για να υπάρξουν απολύσεις  φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υπηρεσίες- μικρά Γαλάτικα χωριά που οι νόμοι  δυστυχώς εφαρμόζονται κατά το δοκούν ή αλά Cart .
Σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή του νόμου το 2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία από την υπηρεσία τους οι υπάλληλοι που: παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα, ή για περιοριστικώς αναφερόμενα πλημμελήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Μάλιστα στις 11 Απριλίου 2013 ο τότε υπουργός Αντώνης Μανιτάκης  απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου  τόνιζε: «Τα μέτρα που λάβαμε για απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων αμαυρώνουν την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών», αποσαφηνίζοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει αργία για όποιον παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα.

 Tα Παραπολιτικά αποκαλύπτουν σήμερα πως πολιτικός υπάλληλος που υπηρετεί στο Β’ Σώμα Στρατού εξακολουθεί να εργάζεται χωρίς να έχει τεθεί σε αργία λαμβάνοντας κανονικά το μισθό του παρότι έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για κακούργημα  με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών θεσσαλονίκης  και παρά τις  όποιες  αυστηρές προβλέψεις του νόμου.  
     
Ο Δήμαρχος και οι χορηγίες
Πρόκειται για τον πρώην Δήμαρχο Αποστόλου Παύλου Ελευθέριο Βαλαβάνη οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη μαζί με τον τότε ταμία του δήμου Κωνσταντίνο Γιδιώτη με την κατηγορία υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος κατά την περίοδο 2003-2006. Σύμφωνα με την δικογραφία το έλλειμμα προσδιορίστηκε στο 2.376.889 ευρώ ενώ 400.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως χορηγία από τον ΟΠΑΠ για να κατασκευαστεί μνημείο για τους αδικοχαμένους μαθητές αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις έκαναν φτερά. Φυσικά  τα έργα δεν  πραγματοποιήθηκαν ποτέ. 
Το βούλευμα  του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης κατηγορεί τα δύο πρώην δημοτικά στελέχη ότι χρησιμοποίησαν ιδιαίτερα τεχνάσματα κατ’ εξακολούθηση και συναυτουργία με δόλο  σε ζημιά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του δήμου  και ζητούσε  περιοριστικούς όρους για τους κατηγορούμενους καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής  και τους παρέπεμπε να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Τις επόμενες εβδομάδες ο πρώην ταμίας Κωνσταντίνος Γιδιώτης  τέθηκε σε αργία από την υπηρεσία του ενώ από το 2010 με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  Μαρίας Λιονή, είχε τεθεί  σε αργία από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, και ο πρώην δήμαρχος  Ελευθέριος Βαλαβάνης.
Μάλιστα το Μάιο του 2012 ο Δήμος Βέροιας  προσπαθώντας να καλύψει το έλλειμμα «έβγαλε» στο σφυρί τα σπίτια του πρώην δημάρχου Αποστόλου Παύλου Λευτέρη Βαλαβάνη και του δημοτικού υπαλλήλου Κώστα Γιδιώτη, για τον καταλογισμό που τους έγινε από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Ο καταλογισμός αφορά τις εξολογιστικές πληρωμές που είχαν γίνει στον πρώην δήμο Αποστόλου Παύλου ο οποίος συνενώθηκε με το Δήμο Βέροιας.
Μετά από όλα αυτά θα περίμενε κανείς ότι ο πρώην Δήμαρχος θα έμπαινε σε αυτοδίκαιη αργία από την δημόσια υπηρεσία που υπηρετούσε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο Κακουργημάτων. Παρότι όμως έχουν περάσει 8 μήνες από την έκδοση του δικαστικού βουλεύματος ο κ. Βαλαβάνης εξακολουθεί να εργάζεται και φυσικά  να πληρώνεται κανονικά από την  υπηρεσία του στο Β’ Σώμα Στρατού.
Η όλη υπόθεση προκαλεί πολλά ερωτήματα σε μια περίοδο που χιλιάδες έντιμοι δημόσιοι υπάλληλοι  αντιμετωπίζουν καθημερινά το ενδεχόμενο απώλειας της εργασίας τους. Ταυτόχρονα η ανεπίσημη απάντηση υπηρεσιακών παραγόντων ότι  « δεν έχει αποσταλεί κανένα επίσημο χαρτί από την Ελληνική πολιτεία για το συγκεκριμένο υπάλληλο» δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την τήρηση των νόμων.  Έστω και αν παλιότερα  ο πρώην δήμαρχος είχε κριθεί ομόφωνα αθώος  από το Πενταμελές Εφετείο θεσσαλονίκης  και πρωτόδικα ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για υπεξαίρεση 57.300 ευρώ, χρήματα που προήλθαν από υπηρεσία άντλησης βοθρολυμάτων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την κορυφή μιας ιδιαίτερα επιβαρυμένης  κατάστασης που διαπιστώνουν όσοι εμπλέκονται με την προσπάθεια μεταρρύθμισης του δημοσίου και τη μεταβολή των υπηρεσιών από προσωπικά φέουδα σε λειτουργικές οντότητες για τον Ελληνα πολίτη. Αλλωστε ο ίδιος ο πρώην υπουργός μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης τόνιζε συχνά-πυκνά  από το βήμα της βουλής πως «Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου