Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΈΤΙΑ



Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης


Είκοσι χρόνια περίπου χρειάστηκαν για να μάθουν στο Δήμο Νέας Σμύρνης ότι ο επόπτης καθαριότητας που είχαν στο δήμο δεν είχε τελειώσει το Λύκειο και είναι σχεδόν αγράμματος.
Ο αθεόφοβος δημοτικός υπάλληλος Νέας Σμύρνης όπως αποδείχθηκε από την έρευνα που έκανε ο δήμος για την περίπτωση του είχε πλαστογραφήσει απολυτήριο Λυκείου από την Μυτιλήνη με στοιχεία γυναίκας με την οποία το μοναδικό κοινό στοιχείο που έχει είναι ότι κατάγονται από την ίδια περιοχή.
Ο επίμαχος υπάλληλος που με την προσκόμιση απολυτηρίου Λυκείου, το 1995, είχε καταφέρει να πάρει και προαγωγή και να αναδεχθεί σε επόπτη καθαριότητας του δήμου Νέας Σμύρνης αποδείχθηκε ότι επί 18 χρόνια κορόιδευε τους πάντες μέσα στο δήμο. Το απολυτήριο Λυκείου, σύμφωνα με τα έγγραφα – απάντηση του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης προς τον δήμο είναι πλαστό και ο μοναδικός απόφοιτος της τάξης του 1981 με τα ίδια στοιχεία του απολυτηρίου, που είχε προσκομίσει ο υπάλληλος, είναι μια γυναίκα. Σύμφωνα δε με τα ίδια στοιχεία από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης ο εν λόγω υπάλληλος δεν είχε φοιτήσει ποτέ σε αυτό άρα δεν είχε πάει ούτε καν Λύκειο, ενώ άγνωστο παραμένει αν έχει τελειώσει και το δημοτικό.

Παρά ταύτα ο άνθρωπος αυτός κατάφερε με ένα πλαστό απολυτήριο να δουλεύει στην θέση κάποιου άλλου εργαζόμενου που θα προσλαμβάνονταν τότε, το 1995, και να έχει πετύχει και την μονιμοποίηση του στο δήμο καθώς εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Όταν αποκαλύφθηκαν τα πλαστά στοιχεία του εργαζόμενου, πριν ένα μήνα περίπου, αυτός αμέσως με απόφαση του δημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Σταύρου Ζουλάκη απολύθηκε από το δήμο. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής που παρακολουθεί την υπόθεση, η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να διώξει και ποινικά τον υπάλληλο αφού είναι χαρακτηρισμένος «επίορκος» αφού τον βαραίνουν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της εξαπάτησης του Δημοσίου.
Τον εν λόγο υπάλληλο, σε ότι αφορά το επίπεδο μόρφωσης του, το κατάλαβαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι του στο δήμο. Και αυτό γιατί από την στιγμή που είχε γίνει επόπτης καθαριότητας είχε αρχίσει υποχρεωτικά να έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου καθώς υπάρχουν υπηρεσιακές διαδικασίες που απαιτούν συμπλήρωση εγγράφων και γενικότερα στοιχειώδη μόρφωση που απαιτείται για την διεκπεραίωση τους. Ωστόσο στην πορεία πολλοί συνάδελφοι του κατάλαβαν ότι ο επόπτης που είχαν στην καθαριότητα είχε πρόβλημα με τις …λέξεις. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν ο ίδιος ο δήμος, η διεύθυνση προσωπικού, να αναζητήσει τον φάκελο του και να διεξάγει έρευνα η οποία όπως φάνηκε έβγαλε «λαυράκι».
«Τέτοιες περιπτώσεις υπαλλήλων με πλαστά διπλώματα και τίτλους σπουδών πρέπει να είναι πάρα πολλές» δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται κυρίως η προηγούμενη νοοτροπία που επικρατούσε στο δημόσιο και γενικότερα στην κοινωνία που ήθελε τον κάθε έναν να δηλώνει ότι θέλει χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος από τις υπηρεσίες.
Στο μεταξύ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει σημάνει συναγερμός στο θέμα των πλαστών πτυχίων και τίτλων σπουδών. Οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον χίλιοι υπάλληλοι που έχουν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά, οι οποίοι θα «γεμίσουν» την δεξαμενή των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθούν μέχρι το 2014.
Ειδικότερα στο στόχαστρο του υπουργείου έχουν μπει τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αποδεικτικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής. Επιπλέον η έρευνα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους δημοσίους υπαλλήλους προσλήφθηκαν χωρίς εξετάσεις από το ΑΣΕΠ.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, οι αρμόδιες Διευθύνεις όλων των υπουργείων θα περάσουν από κόσκινο τα έγγραφα που διατηρούνται στον προσωπικό φάκελο κάθε υπαλλήλου, με στόχο να εντοπίσουν όσα δικαιολογητικά δεν είναι νομίμως επικυρωμένα. Η αρχή θα γίνει από τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους που έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Στόχος των αρμόδιων Διευθύνσεων θα είναι να εντοπίσουν όσα δικαιολογητικά δεν είναι νομίμως επικυρωμένα και αφορούν την υπηρεσιακή και μισθοδοτική κατάσταση των εργαζομένων (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και αποδεικτικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών). Σε αυτή την περίπτωση θα ζητείται η εκ νέου επικύρωση των εγγράφων και σε περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί το έγγραφο δεν θα λαμβάνεται υπόψη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ελέγχεται η γνησιότητά του.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να αξιοποιήσει παλιότερη εγκύκλιο που προβλέπει μια επιπρόσθετη διαδικασία ελέγχου της γνησιότητας κυρίως των δικαιολογητικών που πιστοποιούν τη γνώση ξένης γλώσσας. Την έρευνα θα την κάνουν οι Διευθύνσεις προσωπικού κάθε φορέα καθώς θα καταγράφουν σε ειδικό πίνακα τα στοιχεία του υπαλλήλου, την ημερομηνία των εξετάσεων και τον αριθμό αναφοράς, και θα τα αποστέλλουν στους αρμόδιους φορείς έκδοσης των πτυχίων (Ελληνοβρετανικό Συμβούλιο, Γαλλικό Ινστιτούτο κ.λπ.).
Βέβαια εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι επίσημοι φορείς πιστοποίησης γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα χιλιάδες αιτήματα του Δημοσίου μέσα σε μία μέρα. Για την πλήρη εξακρίβωση των στοιχειών των εργαζομένων θα χρειαστούν πολλοί μήνες δουλειάς από την πλευρά των φορέων κάτι που το γνωρίζει η κυβέρνηση και για αυτό βιάζεται να ξεκινήσει η έρευνα.    
Τέλος πρέπει να σημειωθεί  ότι στην περίπτωση που οι φορείς έκδοσης δεν πιστοποιήσουν τη γνησιότητα των δικαιολογητικών, ο υπάλληλος θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης, ως επίορκος τουλάχιστον για το αδίκημα της πλαστογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου