Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

H νέα ελληνική χρεοκοπία, η ένδειξη αποτυχίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής πλησιάζει με ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.
Στις 17 με 21 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα τα ανώτερα κλιμάκια και θα επιβεβαιωθεί ότι πρόοδος υπήρξε αλλά δεν είναι αρκετή για να διασωθεί η Ελλάδα. 
Η νέα χρεοκοπία που εκλεπτυσμένα ονομάζεται haircut, αναδιάρθρωση είναι απόδειξη αποτυχίας και όχι επιτυχίας.
Όταν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει δηλαδή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος που φθάνει στην Ελλάδα στα 317 δισεκ. ευρώ το haircut δεν είναι επιβράβευση.

Το haircut είναι απόλυτη ένδειξη αποτυχίας της πολιτικής λιτότητας που υλοποιείται στην Ελλάδα.
Είναι απόδειξη αποτυχίας του γερμανικού μοντέλου που στηρίζεται σε μια φοροεισπρακτική λογική μιας ανήμπορης φοροδοτικά ελληνικής κοινωνίας και είναι επίσης αποτυχία της Ελλάδος που εμφανίζεται για μια ακόμη φορά ασυνεπής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το haircut θα υλοποιηθεί γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βίαια λόγω του ότι το χρέος έχει καταστεί μη εξυπηρετήσιμο.
Θα υπάρξει υποβάθμιση της Ελλάδος σε default από τους οίκους αξιολόγησης και εν συνεχεία αναβάθμιση έως 10 κλίμακες ως επακόλουθο της μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους.
Η Ελλάδα ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την Γερμανική παγίδα.
Στην προσπάθεια η Γερμανία να αποφύγει το haircut στην Ελλάδα πλήττοντας τον Γερμανό φορολογούμενο με ζημία τουλάχιστον 30 με 35 δισεκ. ευρώ θα λανσάρει ως πρόταση το νέο δάνειο.

Με το νέο δάνειο θα δοθεί πρόσθετη παράταση στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και θα αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Ωστόσο ο βασικός στόχος της Ελλάδος πρέπει να είναι ένας.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Της Ρούλας Σαλορου

Επέκταση της φθηνής, προσωρινής απασχόλησης και απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων ζητεί η Τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύοντάς το μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχει καταρτίσει μελέτες με τις… βέλτιστες πρακτικές των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή, στο “τραπέζι” της Τρόικας ξαναβγαίνουν οι απαιτήσεις για νέες μειώσεις σε κατώτατους μισθούς και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για τρία καυτά θέματα, που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες πολιτικές αναταράξεις, καθώς όποιες αλλαγές θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου θα αφορούν σε νέα μέτρα και όχι κάποια προαπαιτούμενα προηγούμενων δεσμεύσεων ή αστοχιών.