Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Το “χρυσάφι” της Κοζάνης «γυάλισε» στους Κινέζους

Σούπερ εμπόρευμα στην παγκόσμια αγορά
 
ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ
Την ευλογημένη γη της Κοζάνης έβαλαν στο «μάτι» οι Κινέζοι, οι οποίοι πίσω από το μοναδικό σε φαρμακευτικές ιδιότητες μπαχαρικό σαφράν ή αλλιώς κρόκο Κοζάνης κατάλαβαν ότι κρύβεται ... «χρυσάφι».
Είναι το προϊόν που κατακτά τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς. Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ξεπουλάει στα ράφια ντόπιων και ξένων καταστημάτων. Ο κρόκος Κοζάνης, έχει δεκάδες φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι το δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι παραγωγοί και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, στην παραγωγή ζυμαρικών, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική. Οι βυζαντινοί ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν αρκετά.
Για την Κοζάνη όμως είναι και ένα προϊόν που συμβάλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μακεδονία που μαστίζεται από την κρίση και εξακολουθεί να καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Φαίνεται όμως ότι η κατανάλωση και η χρήση του κρόκου Κοζάνης έχει γίνει φανατική συνήθεια καθώς η φήμη του θαυματουργού φυτού έχει φτάσει μέχρι την Κίνα και οι Κινέζοι αποφάσισαν να κάνουν απόβαση στην Κοζάνη και να επενδύσουν στην ...φλέβα «χρυσού» που δημιουργείται στην περιοχή.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ
Ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης κ. Νίκος Πατσιούρας μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για την μεγάλη «ευλογία» της κοζανίτικης γης, που δεν είναι άλλη από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου μπαχαρικού-βοτάνου. «Πάνω από 4.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Κοζάνης, κυρίως από νέους αγρότες που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην γη που γεννήθηκαν και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του χρυσοφόρου φυτού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα γραμμάριο σαφράν πωλείται 2,80 ευρώ. Φυσικά ο κάθε παραγωγός δεν καταφέρνει να φτάσει σε πολλά κιλά παραγωγής, καθώς στην αγορά βγαίνει μόνο ένα μέρος του φυτού που για να συγκεντρωθούν έστω και λίγα γραμμάρια χρειάζονται πολλά στρέμματα. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση και ζήτηση εξασφαλίζει ένα ασφαλές και συνεχώς αυξανόμενο εισόδημα».
Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος όχι μόνο για το προϊόν που παράγει, αλλά γιατί βλέπει πως τα δειλά βήματα για να εξασφαλίσει αγορές ανταγωνιστικές μάλιστα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, γίνονται άλματα αφού οι Κινέζοι τους χτύπησαν την πόρτα και ζητούν συνεργασία προκειμένου τα εκατομμύρια του πληθυσμού της μακρινής Κίνας να απολαμβάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Ο Νίκος Πατσούρας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κρόκοπαραγωγών Κοζάνης μιλά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για την πρόταση των Κινέζων, τις ιδιότητες, αλλά και την αυξημένη ζήτηση που καταγράφει το «χρυσάφι» της ελληνικής γης. Ο κ. Πατσιούρας χαρακτηρίζει τον κρόκο ως το προϊόν που στις διεθνείς εκθέσεις αποτελεί τον πόλο έλξης των εξαγωγέων γι’ αυτό και γίνεται ακόμη πιο εύκολη η επιλογή κι άλλων προϊόντων από τη χώρα μας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΙΟΝ
Περισσότερες από 15 χώρες στο εξωτερικό απολαμβάνουν ροφήματα από κρόκο Κοζάνης. «Θα μπορούσε να κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη, ωστόσο χρειάζεται και διαφήμιση και χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση οι δικές μας δυνάμεις εξακολουθούν να είναι μικρές» σημειώνει ο κ. Πατσιούρας. Παρ’ όλα αυτά ο συνεταιρισμός  έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή του κρόκου Κοζάνης σε παγκόσμιο επίπεδο, με διαφημιστικές εκστρατείες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι Έλληνες γνωρίζουν σιγά-σιγά το σαφράν και το βάζουν στο σπίτι τους και στην κουζίνα τους ολοένα και περισσότερες νοικοκυρές. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του προϊόντος απευθύνεται σε ξένες αγορές και από τις εξαγωγές προέρχεται και το 50% του τζίρου, ωστόσο οι Έλληνες δείχνουν ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια, την προτίμησή τους στον Κρόκο Κοζάνης, τόσο ως ρόφημα, όσο και ως κατανάλωση στο φαγητό τους». Την ίδια στιγμή ο συνεταιρισμός εξετάζει την παραγωγή νέων προϊόντων μέσα στο 2014, τα οποία θα ενταχθούν και αυτά στο κομμάτι των ροφημάτων.


ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αντίδοτο στην κρίση είναι για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης η καλλιέργεια του κρόκου, που έφερε στους αγρότες της περιοχής και πάλι την ελπίδα για ένα ασφαλές εισόδημα. Οι παραγωγοί της Κοζάνης αρχικά καλλιεργούσαν το φυτό χωρίς καμία οργάνωση, απλά για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα, ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια με την έξαρση της ανεργίας, αυξήθηκαν κυρίως οι νέοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια του εν λόγω μπαχαρικού και η ενασχόληση αυτή αποτελεί πλέον την κύρια εργασία τους.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα η παραγωγή ετησίως κυμαίνεται σε 1,5 με 2 τόνους. Ο στόχος που έχει τεθεί για  το 2014 είναι να αυξηθεί η παραγωγή και να αγγίξει τους 3 με 3,5 τόνους, ενώ όπως υπογραμμίζει η περιοχή γέμισε και πάλι κατοίκους που παρά την κρίση και την ανεργία, έχουν εξασφαλίσει το εισόδημά τους και την εργασία τους, τόσο στη γη όσο και στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού.
Η εξαγωγή των λεπτών ινών, του θαυματουργού ανθού, φτάνει έως την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, μα και στην Ευρώπη, όπως την Γαλλία και την Γερμανία.
Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, όμως στις ευρωπαϊκές αγορές οι παραγωγοί της Κοζάνης θεωρούνται πρωτοπόροι και το προϊόν τους χαρακτηρίζεται ως ο νέος «κόκκινος χρυσός».



Φαρμακευτικές και ... αφροδισιακές ιδιότητες
Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στο γιάτρεμα σπυριών, φλεγμονών και στις παθήσεις κυρίως του στήθους.
Γεγονός είναι ότι από την αρχαιότητα ακόμη δινόταν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες. Πολλοί συγγραφείς, η μυθολογία μας αλλά και αυτή η Παλαιά Διαθήκη, συνδέουν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα.
Σήμερα σε όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα της Ευρώπης, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση σαν άρτυμα (μπαχαρικό) στα διάφορα φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου