Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Επικηρύσσουν τα αγριοκούνελα στη Λήμνο με 3,5 ευρώ το ένα



Βούλιαξε το νησί από 1.000.000 αγριοκούνελα!
 

«Ή θα φύγουμε εμείς ή τα αγριοκούνελα» δηλώνουν οι κάτοικοί και οι τοπικές αρχές

THΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΝΟΒΑΚΗ
Ζουν σε ομάδες των 200, προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, είναι ο απόλυτος εχθρός των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ενώ η αναπαραγωγική τους ικανότητα είναι ... παροιμιώδης, καθώς ένα ζευγάρι γεννάει τουλάχιστον 40 μικρά κάθε χρόνο!
Ο λόγος για τα αγριοκούνελα, που μπορεί όταν συναντήσει κανείς ένα άντε δύο το πολύ να τα βρει και χαριτωμένα, όμως για τους κατοίκους της Λήμνου, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς πάνω από 1.000.000 αγριοκούνελα έχουν κατακτήσει στην κυριολεξία το νησί και σιγά-σιγά το ρημάζουν. Δεν αποτελειώνουν μόνο την αγροτική παραγωγή και μαζί και τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, αλλά λόγω της αύξησης του αριθμού τους, αποτελούν κίνδυνο και για το οικοσύστημα της περιοχής.
«Καταστρέφεται μέρος του παραθαλάσσιου εδάφους και ήδη εντοπίζονται πια και σε περιοχές που είναι κατοικήσιμες κι όχι μόνο στους αγρούς. Έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιουσίες, και δυστυχώς κανείς δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι της Λήμνου» καταγγέλλει  στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Μπουλώτης, ο οποίος παραδέχεται ότι το φαινόμενο των αγριοκούνελων που τώρα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις για το νησί έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί νωρίτερα, κανείς όμως δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.


«Ή εμείς ή τα αγριοκούνελα στο νησί»
Κάτοικοι του νησιού, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλλά και επαγγελματίες, σύλλογοι και φορείς βρίσκονται με σταυρωμένα χέρια και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο καθώς υπάρχουν απέναντί τους και οικολογικές ή φιλοζωικές οργανώσεις, ωστόσο πια όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι αδύνατο να συνυπάρξεις με 1.000.000 αγριοκούνελα, με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται.
Ο κ. Στάθης κάτοικος της περιοχής τονίζει στα Παραπολιτικά « ας έλθουν όσοι ζητούν την προστασία των κουνελιών να δούνε πως κατάντησε η περσινή σοδειά μέσα σε λίγες ώρες. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί δεν πάει άλλο»   Τα στελέχη της τοπικής  αυτοδιοίκησης δέχονται σχεδόν καθημερινά τα παράπονα των πολιτών που μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκαλούν στην περιοχή ξεσπούν λέγοντας «ή εμείς ή τα αγριοκούνελα στη νησί». «Δικαιολογώ απόλυτα κάθε αντίδραση γιατί η κατάσταση είναι πια ανυπόφορη στη Λήμνο. Μπορεί για τους κατοίκους των άλλων περιοχών να φαίνεται ότι είναι ένα δευτερεύον πρόβλημα, όμως για εμάς εδώ είναι θέμα επιβίωσης» επισημαίνει ο κ. Μπουλώτης και προσθέτει: «τα αγριοκούνελα προκαλούν αποδεδειγμένα εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες, με συνέπεια να διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, και παρ’ όλα τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ο υπερπληθυσμός του αγριοκούνελου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και μείωση του αγροτικού εισοδήματος».

Καταστροφή και για τις παραλίες
Πρόκειται για ένα νυκτόβιο ζώο που μπορεί να προξενήσει μεγάλες και ξαφνικές ζημιές στις καλλιέργειες αφού τρέφεται με κάθε είδος φυτικής τροφής. Στην Ελλάδα ζει σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και η ... Λήμνος.
H αναπαραγωγική ικανότητα του αγριοκούνελου είναι παροιμιώδης. Γεννάει 5-6 φορές τον χρόνο από 5 μικρά κάθε φορά.
Ζει 6-7 χρόνια και είναι είδος κοινωνικό , κατασκευάζει υπόγειες στοές (κονικλώνες) με πολλές διακλαδώσεις οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με το περιβάλλον. Οι στοές βρίσκονται σε βάθος 2,5 -3μ και έχουν συνολικό μήκος γύρω στα 50μ. και κατασκευάζονται με τη βοήθεια των ισχυρών νυχιών που έχουν στα μπροστινά πόδια. Το ύψος των στοών είναι 15εκατ. ενώ του κύριου χώρου διαμονής 30-60εκατ. Σε μια αποικία παρατηρείται πλήρης ιεραρχία μεταξύ τους ανάλογα με τη σωματική δύναμη ενώ ο αριθμός της φθάνει τα 200 άτομα.
«Τουλάχιστον το 40% της αγροτικής παραγωγής στο νησί καταστρέφεται κάθε χρόνο από τα αγριοκούνελα. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση και φυσικά στα όρια της οικονομικής καταστροφής, όπως κι άλλοι επαγγελματίες που η δουλειά τους και τα έσοδά τους έχουν άμεση σχέση με τη γη, όπως οι κτηνοτρόφοι. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε. Τα αγριοκούνελα, που στην κυριολεξία έχουν κάνει κατάληψη στη Λήμνο, προκαλούν σοβαρές ζημίες και στις παραλίες μας καθώς λόγω των φωλιών τους χάνουμε γόνιμο έδαφος στη θάλασσα».

Ο τρόμος στο νησί
Τρώνε τα σιτηρά, τα αμπέλια, οτιδήποτε πράσινο, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους πια και σε κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας μποστάνια, ακόμη και αντικείμενα. «Στο νησί της Λήμνου τα αγριοκούνελα είναι ο εφιάλτης μας. Είναι ο τρόμος στο νησί που πρέπει άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε. Στο παρελθόν το επιχειρήσαμε με διάφορες μεθόδους. Ακόμη και εθελοντές κυνηγούς επιστρατεύσαμε επικηρύσσοντας τα αγριοκούνελα, με ψεκασμούς, με τοποθέτηση παγίδων κ.λπ. Καμία μέθοδος δεν είναι ιδανική. Ως δήμος, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή έχουμε ολοκληρώσει σχετική μελέτη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αριθμό των αγριοκούνελων. Ο τρόπος είναι απλός. Με άμεση παρέμβαση στις φωλιές τους και στην αναπαραγωγή τους, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να έχουν μειωθεί σε φυσιολογικό αριθμό. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στη φύση, ούτε να προκαλέσουμε άλλο πρόβλημα. Απλά να μειωθεί ο μη φυσιολογικός και απειλητικός αριθμός τους στο νησί».
Η πρόταση του Δημάρχου Λήμνου κ. Χατζηδιαμαντή, κατατέθηκε πολλές φορές στους αρμόδιους φορείς των υπουργείων, ωστόσο δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. «Υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον από την Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και είμαστε ιδιαίτερα θετικοί για την εξέλιξη και την λύση στο πρόβλημα στο νησιού με αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα και με την μελέτη που έχουμε καταθέσει».
Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει κάθε χρόνο τους αγρότες της Λήμνου με 300-350.000 ευρώ για τις καταστροφές που υφίσταται η παραγωγή τους από τα αγριοκούνελα. Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής ωστόσο τα χρήματα δεν φτάνουν να καλύψουν το ύψος της ζημιάς. Ωστόσο, με την λύση που προωθεί ο Δήμος, τα χρήματα αυτά θα δοθούν εφάπαξ και μέσα σε λίγα χρόνια το νησί θα ηρεμήσει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου